Pages

Sunday, February 25, 2007

Paris Style
O plimbare pe Rue de Rivoli, St. Honore, St.Michel sau Place de la Concorde, este o experienta unica de a observa stiluri. Stiluri si oameni-personaje care se simt bine in hainele lor vintage sau semnate de designeri celebrii. Extravaganti , glamour sau foarte cuminti ei reflecta la joie de vivre prin atitudini, vise, lumi, culori, forme, si mai ales mult stil. Dincolo de clisee, in diferentele dintre stilurile lor, se contureaza o parte din misterele, si din frumusetea Parisului.
(alina)







Monday, February 12, 2007

DIOR - HAPPY 60's !!!!! 12.02.1947

alina latan



Christian Dior şi fenomenul New-look

"Visam sa fac femeile nu doar mai fericite.”Noul fondator al Haute Couture după război, Dior apare ca inventatorul unei noi siluete, lungimi, structuri şi modele noi.In 10 ani pune bazele unei dezvoltări internaţionale şi atunci când dispare în 1957 marca sa este deja simbol al eleganţei pariziene fidelă devizei creatorului.În 10 ani imperiul Dior s-a stabilit: 28 de ateliere, 5 imobile, 1400 persoane, 12000 piese pe an, 200 ore de lucru în medie pentru o piesă.75 % din exportul francez de modă era reprezentat de Dior.
Primul defileu CD din 1947 a fost un eveniment considerabil, ceva deosebit şi greu de imaginat astăzi.In acea epocă Haute Couture era încă un fenomen de interes iar apariţia sa a fost imensă şi fulgerătoare.Cele care au avut privilegiul să asiste la defileu au plecat complet bulversate.Ruşinea de a avea rochii scurte le făcea să tragă de tiv pentru a ascunde genunchii.."Ieşim dintr-o perioadă de război, de uniforme, de femei soldaţi construite ca nişte boxeri…Am desenat femei flori, umeri rotunjiţi, talii fine ca o liană şi fuste la fel de largi ca o corolă." Când Carmel Snow s-a aşezat la primul defileu a murmurat:" Sper că merită deplasarea.Parisul era îngheţat, cărbunele era rar.Erau -13° C, salonul Dior din Avenue Montaigne era la fel de glacial.Dar nu doar frigul cauza pielea de găina ci mai ales un zgomot excitant: foşnetul jupoanelor.Atunci manechinele au apărut oscilând cu aroganţă fustele bufante, umerii rotunjiţi corsajele strâmte, talile de viespe şi pălăriile mici ataşate cu un voal de bărbie.Acest nou echilibru avea ceva voluptos: era ca o nouă poveste de dragoste, o nouă şansă şi o nouă modalitate de a vedea viaţa.Faimoasa expresie New Look a fost inventată de redactoarea de la Harper’s Bazaar (America) care venind să-l felicite a spus doar: “It’s marvellous!It’s such a new look!”.Mâine zi, formula a făcut înconjurul lumii.
New look-ul reprezintă o întoarcere la o tehnicitate care aproape dispăruse din modă.Prima revoluţie Dior are o importanţă psihologică: va reda feminitatea, romantismul, visul dar şi istoria.Cu el femeile vor redescoperi moda imaginându-se prinţese vaporoase şi strălucitoare în rochii somptuoase.Astfel Dior reinventează arta de a plăcea şi unul din rarele stiluri vestimentare.
text - Arh. Octavian Sever Coifan (articol publicat in revista Dialog Textil)