


Chris Van Assche
(de Sandrine Quiska, foto Gaetan Bernard pt. Dior Homme)
Aveti 31 de ani si ati fost numit director artistic la Dior Homme dupa ce timp de 6 ani ati fost asistentul lui Hedi Slimane la Y.S.L si apoi la Dior. Sunteti fericit ?
C.V.A. Sunt Flatat! Dior este una dintre cele mai mari case de couture , cu siguranta ca acest lucru genereaza fericire. Am invatat enorm la Dior iar functia de director artistic este o sansa imensa. Pt. mine Dior reprezinta esenta luxului.
Cum e barbatul Dior ?
C.V.A.: Referinta mea de baza si totodata sursa de inspiratie e omul de pe strada. El contureaza moda mea. Sunt extrem de sensibil la modul in care oamenii poarta hainele, la ‘’accidentele’’ care intervin in vestimentatie: un guler care se rasuceste sau o camasa cu nasturii inchisi in mod gresit, un pantalon care se deformeaza in mers, un nod de cravata gresit. Sunt atras de atmosfera sud-americana si in mod particular de Argentina. O tara unde obiceiurile si traditia sunt inca prezente.
Din 2005 aveti si propria linie de prêt-a-porter, Kris Van Asshe. Succesul nu s-a lasat asteptat chiar daca ati lucrat cu o echipa mica si un buget redus, o raritate in domeniul modei. Ce v-a motivat ?
C.V.A.: Nu puteam ramane asistent pt. un alt designer toata viata mea. Visam sa creez pt. linia mea si sa-mi pun ideile in practica. Din fericire asta s-a si intamplat mai devreme decat erau programate sa se intample. Cu KVA incerc sa gasesc echilibrul intre eleganta si realitate, sa ofer barbatilor o modalitate de a se imbraca fara sa se deghizeze. Imi place frumusetea generata de o nota nonsalanta.
Barbatul KVA seamana cu cel Dior ?
C.V.A.: In ambele cazuri, caut sa imbrac barbatii si sa le ofer eleganta si frumusete insa cele doua colectii sunt total diferite. La fel este si modul de a lucra. Echipa mea de la KVA este foarte rezistenta si am libertatea de exprimare. Desenatul pt. o casa implica respectarea unor coduri si a unei imagini deja bine stabilita. A fi elegant, pt. mine, inseamna a fi rafinat, chic si relaxat. Ceea ce caut in colectiile mele este echilibrul intre acesti trei factori. Barbatul pe care vreau sa-l imbrac nu isi ascunde complexitatea.
Ati contribuit si la expozitia ‘’Pitti Uomo’’ 2007 ?
C.V.A.:Pitti a fost prima ocazie de a realiza o instalatie. In unul dintre spatiile de-acolo am suspendat 100 de palarii iar vizitatorii puteau sa le incerce si sa se fotografieze cu ele. Pentru a putea sa incerce palariile , era necesar ca lumea sa se ridice pe varfuri ceea ce le contura o silueta mai subtire si mai dreapta.
Artistii dvs. preferati ?
C.V.A.:Ii admir pe belgieni, Margiela, Simons, Demeulemeester, Van Noten. Sunt atras de fotografie. Ador munca lui August Sander si Evelyn Hofer, ma inspira . Pe de alta parte sunt fan Jeff Burton si imi place aspectul brut al muncii lui. De asemenea, am avut ocazia sa redescopar munca lui Jeff Wall la o expozitie la muzeul MoMA in New York si una dintre imaginile de-acolo m-a inspirat pt. colectia de vara 2008.
Punctele cele mai importante in munca dvs.?
C.V.A.:Dau o foarte mare importanta detaliilor si calitatii. Cred ca traim intr-o generatie sport si asta imi da responsabilitatea de a propune o alternativa. Incerc sa evit imaginea de persoana deghizata.
Gafele din moda care va deranjeaza cel mai mult ?
C.V.A.:Lipsa de individualitate , exagerarile si senzatia de deghizare.
2 comments:
tu ai realizat interviul?
nu eu, Sandrine Q. , scrie sub foto. :).
Post a Comment